Immunovet

Immunovet

Antibiotikum rezisztencia: mi ez, és mit tehetünk ellene állattartóként?

2022. május 12. - Immunovet

Az antibiotikum rezisztencia a 21. század egyik legveszélyesebb humán- és állategészségügyi problémája, amelyről az utóbbi időben egyre többet lehet hallani. De mi is ez, miért fontos, és mit tehetünk ellene?

Az antibiotikumokat baktériumok által okozott fertőzések kezelésére használja a humán- és állatgyógyászat, a baktériumok azonban – saját túlélésük érdekében – képesek kialakítani magukban olyan mechanizmusokat, amelyekkel ellenállóbbá válnak az antibiotikumokkal szemben. Az ilyen baktériumokat nevezzük antibiotikum rezisztensnek. Ha rezisztens baktériumok kerülnek többsége az emberi vagy állati szervezetben, akkor az antibiotikumok hatékonysága csökken, és a betegség nehezebben lesz kezelhető, vagy akár kezelhetetlenné is válhat.

Mire érdemes állattartóként odafigyelni, hogy elkerüljük a rezisztens baktériumok elszaporodását? Fontos tudni, hogy rezisztencia akkor alakul ki a legkönnyebben, ha az antibiotikum nem megfelelően van adagolva. Emiatt kiemelten fontos, hogy kizárólag állatorvosi utasításra adjunk az állatunknak ilyen gyógyszereket, és a felírt antibiotikumot mindig az előírt mennyiségben adjuk be, és tartsuk be az állatorvos által javasolt kezelési időt, még akkor is, ha időközben állatunk jobban lesz!

bloghoz.jpg

Sokat segíthet még, ha törekszünk a fertőzések megelőzésére, azaz arra, hogy minél kevesebbszer legyen szükség antibiotikumokra. Hasznos, ha az állat környezetét tisztán tartjuk, hogy kevesebb kórokozóval érintkezzen. Nagy jelentősége van a fertőző betegségek elkerülésében az immunrendszer épségének is, amelyet az állat megfelelő táplálásával, bundájának ápolásával, és lehetőleg tartós stressztől mentes életkörülmények biztosításával érhetünk el.

Hatékony lehet továbbá immunerősítők, például Immunovet adása is.

Mivel az antibiotikum rezisztencia állatokat és embereket egyaránt érinthet, a fenti néhány irányelv betartásával saját egészségünk is könnyebben megőrizhető.

IMMUNOVET PETS jutalomfalat – 100 db

Természetes immunerősítő jutalomfalat kutyák és macskák részére

Az Immunovet fermentált búzacsíra-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény állatok részére. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy immunstimuláns, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása révén az Immunovet segíti a kutyák és macskák egészségének megőrzését, valamint gyorsabb gyógyulását. Magyar világmárka, amely tabletta és granulátum formában kapható a világ számos országában.

Az Immunovet előnyei egészséges és gyógyulóban lévő kutyák és macskák számára:

 • Immunstimuláns hatás
 • Gyulladáscsökkentő hatás
 • Antioxidáns hatás
 • Támogatja az egészséges állapot fenntartását
 • Javítja az oltások hatékonyságát
 • Jobb minőségű szőrzet
 • Bundával és bőrrel összefüggő tünetek (szőrhullás, viszketés, fülgyulladás) enyhülése
 • Fokozott aktivitás (többszöri játék, dinamikusabb mozgás, kevesebb alvás)
 • Jobb étvágy, fokozott súlygyarapodás
 • Segít a stresszhelyzetben
 • Támogat a legyengült állapotban
 • Pozitív hatás a bélhámsejtek integritására, a bélcsatorna természetes védelmi funkciójának támogatása (táplálékkal felvett káros anyagokkal szembeni védekezés)

Az Immunovet a Fővárosi Állat- és Növénykert Hivatalos Beszállító Partnere.

Az Immunovet klinikai kutatásai a www.immunovet.hu oldalon olvashatók.

Az Immunovet PETS immunerősítő jutalomfalat javasolt adagolása

=< 15 KG: 1-3 tabletta
15-30 KG: 4-6 tabletta
30-45 KG: 7-9 tabletta
45-60 KG: 10-12 tabletta

 

Az Immunovet PETS immunerősítő jutalomfalat összetétele:A tabletta összetevője a fermentált búzacsíra-kivonat, fruktózzal és természetes aromával.
Adalékok: magnézium sztearát, karboximetil-cellulóz, természetes aroma
Nedvesség: max. 8%,
Egyéb beltartalmi értékek: nyerfehérje: min. 12%, nyerszsír: max. 4%, nyersrost: max. 3%, nyershamu (a tápban lévő szervetlen anyagok összessége, vagyis főként ásványi anyagok): max. 4%.
Minőségét megőrzi: a gyártástól számított 2 évig.

Cicáink védelme ősszel

Ősszel és télen, a hideg idő és korai sötétedés miatt kutyáink mellett cicáinkra is érdemes fokozott figyelmet fordítani. Kijárós cicák esetén fontos, hogy a késő délutáni, kora esti aktivitásuk idején ilyenkor már rosszak a látási viszonyok, így forgalmas utak mellett gyakrabban fordulhatnak elő balesetek. Megeshet az is, hogy csapadék elől a cicák bebújnak a garázsba melegedni, így mindig legyünk körültekintőek autózásnál, és saját állatunkra is vigyázzunk, ha kijár a kertből.

Ha a kinti cica a hideg időre bentlakóvá válik, és ugyanannyi táplálék mellett kevesebbet mozog, előfordulhat elhízás, amely azonban könnyen megelőzhető több beltéri játékkal, vagy kevesebb jutalomfalattal. Ilyenkor zajlik le a nyári bunda vedlése és cseréje a télire, még benti állatok esetén is, így érdemes őket rendszeresen fésülni, hogy megelőzzük nagy szőrcsomók lenyelését. A fésülés egyúttal jó alkalom a bunda és a bőr átnézésére, hogy nem találunk-e rajta sérülést, élősködőt vagy más elváltozást. Kutyáink mellett cicáinkat is fontos óvni a fagyálló mérgezéstől, valamint érdemes erősíteni immunrendszerüket, például Immunovettel, hogy ellenállóbbak legyenek a fertőző betegségekkel szemben.

Termékeinket ajánlja - Macskamánia Magyar Macska Egyesület

A fermentált búzacsíra-kivonat jótékony hatásai házi kedvencek esetében

Napjainkban - a humán tendenciákhoz hasonlóan - az állatorvoslás területén is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a természetes alapanyagokat tartalmazó táp- és takarmánykiegészítők, amelyek hozzájárulnak az állatok egészségének megőrzéséhez.

Az egyik ilyen természetes, növényi eredetű készítmény a fermentált búzacsíra-kivonat (FBCSK), amelynek több laboratóriumi és élő állatokban végzett vizsgálat is bizonyította jótékony hatásait. A FBCSK az állatok tápjába/takarmányába keverve alkalmazandó, és természetes mivoltának köszönhetően biztonságos, akár élethosszig tartó etetésre is alkalmas. Fő biológiailag aktív összetevői a benzokinon-származékok, egészségre gyakorolt jótékony hatásait főként ezeknek tulajdonítják (1).

Társállatokban (kutyák és macskák) a FBCSK számos pozitív hatását leírták. FBCSK etetés hatására az állatok étvágya fokozódik, súlygyarapodásuk nő. Szőrzetük minősége javul, valamint a kültakaró betegségeivel összefüggő tüneteik (szőrhullás, viszketés, fülgyulladás) enyhülnek.

A fentieken túl az állatok aktivitása is fokozódik: többet és dinamikusabban mozognak, szívesebben játszanak. Nyolc hétig tartó vizsgálat során a FBCSK nem okozott mellékhatást kutyákban és macskákban, mindössze a résztvevő állatok 8%-ában fordultak elő enyhe emésztőszervi tünetek (hányás, hasmenés), amelyek azonban nem köthetők egyértelműen a FBCSK fogyasztásához (2).

Az állatokban megfigyelt változások hátterében összetett hatásmechanizmus áll. A FBCSK bizonyítottan antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunstimuláns és daganatellenes aktivitással rendelkezik, valamint pozitív hatással van a bélhámsejtréteg integritására (1-4). Laboratóriumi (in vitro) vizsgálatokban igazolták védőhatását bakteriális és gomba eredetű toxinokkal szemben is (1,3,4).

A társállatok élete során kialakuló fertőző és nem fertőző megbetegedések hátterében igen gyakran állnak oxidatív stresszel, gyulladással és az immunrendszer károsodásával összefüggő folyamatok, amelyek megelőzésében és kiegészítő kezelésében a FBCSK hatékony lehet fenti tulajdonságainak köszönhetően, ezáltal csökkentve a gyógyszeres kezelések, és azok esetleges mellékhatásainak gyakoriságát.

A fentieken túl a FBCSK hatásait számos esetben tesztelték haszonállatokban (baromfi fajokban, sertésekben, szarvasmarhákban, nyulakban) is, amely vizsgálatok során bizonyításra került súlygyarapodást és termelést fokozó hatása, valamint csökkente

ni tudta a megbetegedések gyakoriságát, ellenállóbbá tette az állatokat fertőző betegségekkel szemben, és javította a vakcinázások hatékonyságát (5-15).

Ezen fajokban szintén nem írtak le mellékhatást a kezelések során. A FBCSK tehát haszonállatokban is eredményesen alkalmazható hozamfokozás és egészségmegőrzés céljából.

dr. Kovács Dóra állatorvos

Kullancsok elleni védekezés jelentősége és módjai háziállatainkban

A külső élősködők, például kullancsok, bolhák, szúnyogok és tetvek, sokrétű problémát okozhatnak háziállatainkban megfelelő védekezés hiányában. Csípésük az állat számára kellemetlen, nyugtalanító, vérszívásuk tartós és/vagy nagyszámú parazita jelenléte esetén vérszegénységhez vezethet, toxinokat juttathatnak az állatba, valamint az általuk megsértett bőrfelület bemeneti kapuként szolgálhat kórokozók, például baktériumok számára.

Maguk a kullancsok is terjeszthetnek (gyakran igen nehezen kezelhető) vírusos, bakteriális és parazitás fertőző betegségeket, amelyek kórokozóit vérszívás során, nyálukkal juttatják be az állatokba. Ahogy más betegségek esetén, a külső élősködőkkel szembeni védekezés során is fontos a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, amely sokkal hatékonyabb és kevésbé kockázatos, mint a már kialakult betegség kezelése

Mely időszakban fordulnak elő legnagyobb számban a kullancsok?

A kullancsok legnagyobb számban, de nem kizárólag tavasszal és ősszel vannak jelen, jellemzően fűben és cserjeszinten, onnan másznak vagy zuhannak rá az állatok közeli tesztrészeire. Az elterjedtségük - elsősorban a klímaváltozás hatására - fokozatosan nő, így fontos, hogy nem csak erdei kirándulás esetén kell rájuk számítani, hanem saját kertünkben és az utcán is megtámadhatják állatainkat. Általában kedvelik a magas fűvel borított területeket, így a kert rendben tartása hozzájárulhat a fertőzés elkerüléséhez.

A kullancsok számos veszélyes betegséget terjeszthetnek, többek között a vörösvértestek károsodását okozó, akár halálos kimenetelű babéziózist, valamint az idegrendszeri és más szervi problémákkal járó Lyme-kórt. Kullancsok megtámadhatnak kutyákat és macskákat egyaránt, bár az előbbi eset gyakoribb. Mivel a macskák igen lelkiismeretes tisztálkodók, ha egy macskában sok kullancs fordul elő, az betegség jelenlétére utalhat, amely miatt az állat legyengült és elhanyagolja bundája ápolását.

Kullancsok elleni védekezés állatoknál

A kullancsok elleni védekezés legfontosabb eleme a kullancscsípés megelőzése, amelyre számos, különböző külső élősködők elleni hatóanyagot tartalmazó állatgyógyászati készítmény érhető el, változatos gyógyszerformákban (nyakörv, spray, rácsepegtető oldat (spot on), tabletta). Ezek közül némelyik vényköteles, mások szabadon forgalmazhatók. Ezen szerek képesek elpusztítani a kullancsokat (és más élősködőket), valamint egyes képviselőik a paraziták távoltartására is képesek (ún. repellens hatás). A választáshoz minden esetben javasolt állatorvos tanácsát kérni, hogy az állat korának, méretének, egészségi állapotának és életmódjának leginkább megfelelő kezelést kapja, amely minden jelentős élősködő ellen hatékony.

Az egyes készítmények eltérő hatásidővel rendelkeznek, így a tartós védelem érdekében fontos, hogy az állatorvos által javasolt időközönként megtörténjen az újbóli kezelés (vagy csere, nyakörv esetén). Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy kutyák és macskák eltérő érzékenységet mutatnak egyes hatóanyagokra (általában a macskák érzékenyebbek), így állatorvosi javaslat hiányában tilos az egyik fajt a másik számára vásárolt készítménnyel kezelni, továbbá a kezelés kiválasztása során érdemes az állatorvost tájékoztatni a háztartásban élő összes állat fajáról. A kullancsok által terjesztett betegségek közül Lyme-kór ellen elérhető védőoltás, amellyel a betegség megelőzhető, de az oltás nem helyettesíti a kullancsok elleni védekezést, mivel a további fertőző betegségek ellen nem jelent védelmet.

Mit tegyünk, ha mégis kullancsot találunk házi kedvencünkben?

Még a leghatékonyabb szerekkel történő védekezés esetén is előfordulhat, hogy kullancsot találunk az állatban, amelyet célszerű minél előbb eltávolítani. Ehhez elengedhetetlen, hogy potenciálisan kullancsokat rejtő helyen történő séta után, valamint bizonyos időközönként alaposan átnézzük az állat bundáját. Kullancsok által kedvelt helynek számítanak a fülek, a fej, nyak és a váll, valamint a nemi területek, a végbélnyílás és a farok alatti rész – ezekre érdemes fokozott figyelmet fordítani. A folyamatos vérszívásnak köszönhetően minél tovább van a kullancs az állatban, annál nagyobb és könnyebben észrevehető. Az eltávolításhoz erre a célra kialakított csipesszel vagy kullancskanállal célszerű megfogni a kullancsot, minél közelebb a bőrhöz, és óvatosan kihúzni.

Csavargatni, összenyomni, vagy egyéb otthoni módszereket (például zsírral való bekenés) alkalmazni nem javasolt, ezekkel csak növeljük a fertőződés esélyét. A fej beszakadása nem probléma, ezt a szervezet rövid időn belül kilöki magából. Javasolt a kullancs eltávolítását gumikesztyűben végezni, hogy elkerüljük az érintkezést a parazita esetlegesen kórokozókat tartalmazó testnedveivel. Ha van lehetőség a kullancs megőrzésére, laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizhető, hogy terjesztett-e valamilyen fertőzést. Az eltávolítás után javasolt a terület fertőtlenítése és alapos kézmosás. Az óvatosságot indokolja, hogy a kullancs nyála, ürüléke, és teteme is tartalmazhat fertőző anyagokat. Nem minden kullancs fertőzött, de minden esetben potenciális fertőzési forrásként kell rá tekinteni, és ennek megfelelő óvatossággal kezelni. Az eltávolítást követően az állatra (beleértve a kullancs megtalálási helyét) fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges tünetek észrevétele érdekében, valamint érdemes elvinni állatorvosi vizsgálatra is, mivel sok esetben a tünetek csak hosszabb lappangás után jelennek meg és már a betegség súlyosabb stádiumát jelzik, amikor a kezelési esélyek rosszabbak. Nagy számú kullancs jelenléte és/vagy tünetek megjelenése esetén pedig feltétlenül szükséges az állatorvosi ellátás.

Házi kedvenceink mellett gondoljunk saját egészségünkre is: természetjárás előtt használjunk kullancs elleni sprayt, fedjük el növényzettel érintkező testrészeinket, és ha séta után mégis kullancsot találunk magunkban, a fenti elvek szerint távolítsuk el. Érdemes átnézni a ruházatot is, amelyen szintén bevihetők kullancsok a lakásba. Emberek számára elérhető továbbá védőoltás a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen, amely betegség gyógyszeresen jelenleg nem kezelhető, de oltással megelőzhető.

Az őszi időszakban a kullancsok előfordulása mellett egyes fertőző betegségek gyakorisága is nő, így érdemes a kullancs elleni védekezésen túl az immunrendszert is erősíteni, amelyre házi kedvenceink esetén jó választás az Immunovet.

Dr. Kovács Dóra

Őszi tippek kutyatartóknak

www.immunovet.hu

A hideg időjárás beköszöntével számos dologra érdemes odafigyelnünk, hogy kutyáink az őszi-téli időszakban is egészségesek maradjanak. A hűvös, csapadékos idő és a korai sötétedés miatt ilyenkor gyakran rövidülnek az esti séták, így érdemes odafigyelni, hogy ennek ellenére állatunk ne hízzon el, amely könnyedén elérhető több beltéri mozgással, valamint a túletetés elkerülésével.

Fontos, hogy a hidegtől kutyáinkat is óvjuk: a sétához adjunk rájuk kabátot, hazaérve pedig szárítsuk meg bundájukat, és biztosítsunk számukra meleg fekhelyet. Különösen jelentős mindez idősebb, sovány, és ízületi fájdalmakkal küzdő állatok esetén, amely utóbbi probléma a hideg hatására felerősödhet.

Érdemes továbbá védeni őket a kullancsoktól, amelyek ilyenkor nagy számban fordulnak elő, valamint a fagyálló-mérgezéstől, amelyet az állatok szívesen fogyasztanak édes íze miatt, de igen súlyos, gyakran halálos kimenetelű mérgezést is okozhat bennük.

A fertőző betegségek elkerülése érdekében pedig támogassuk állataink természetes védekezőképességét a bundájuk tisztán és szárazon tartásával, egészséges és megfelelő mennyiségű táplálék etetésével, a környezetük (pl. játékok, etető, itató) tisztán tartásával, a stressz elkerülésével, és immunerősítők, például Immunovet alkalmazásával.

süti beállítások módosítása