Immunovet

Immunovet

Antibiotikum rezisztencia: mi ez, és mit tehetünk ellene állattartóként?

2022. május 12. - Immunovet

Az antibiotikum rezisztencia a 21. század egyik legveszélyesebb humán- és állategészségügyi problémája, amelyről az utóbbi időben egyre többet lehet hallani. De mi is ez, miért fontos, és mit tehetünk ellene?

Az antibiotikumokat baktériumok által okozott fertőzések kezelésére használja a humán- és állatgyógyászat, a baktériumok azonban – saját túlélésük érdekében – képesek kialakítani magukban olyan mechanizmusokat, amelyekkel ellenállóbbá válnak az antibiotikumokkal szemben. Az ilyen baktériumokat nevezzük antibiotikum rezisztensnek. Ha rezisztens baktériumok kerülnek többsége az emberi vagy állati szervezetben, akkor az antibiotikumok hatékonysága csökken, és a betegség nehezebben lesz kezelhető, vagy akár kezelhetetlenné is válhat.

Mire érdemes állattartóként odafigyelni, hogy elkerüljük a rezisztens baktériumok elszaporodását? Fontos tudni, hogy rezisztencia akkor alakul ki a legkönnyebben, ha az antibiotikum nem megfelelően van adagolva. Emiatt kiemelten fontos, hogy kizárólag állatorvosi utasításra adjunk az állatunknak ilyen gyógyszereket, és a felírt antibiotikumot mindig az előírt mennyiségben adjuk be, és tartsuk be az állatorvos által javasolt kezelési időt, még akkor is, ha időközben állatunk jobban lesz!

bloghoz.jpg

Sokat segíthet még, ha törekszünk a fertőzések megelőzésére, azaz arra, hogy minél kevesebbszer legyen szükség antibiotikumokra. Hasznos, ha az állat környezetét tisztán tartjuk, hogy kevesebb kórokozóval érintkezzen. Nagy jelentősége van a fertőző betegségek elkerülésében az immunrendszer épségének is, amelyet az állat megfelelő táplálásával, bundájának ápolásával, és lehetőleg tartós stressztől mentes életkörülmények biztosításával érhetünk el.

Hatékony lehet továbbá immunerősítők, például Immunovet adása is.

Mivel az antibiotikum rezisztencia állatokat és embereket egyaránt érinthet, a fenti néhány irányelv betartásával saját egészségünk is könnyebben megőrizhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://immunovetyourpet.blog.hu/api/trackback/id/tr8317829939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása