Immunovet

Immunovet

A fermentált búzacsíra-kivonat jótékony hatásai házi kedvencek esetében

2021. november 05. - Immunovet

Napjainkban - a humán tendenciákhoz hasonlóan - az állatorvoslás területén is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a természetes alapanyagokat tartalmazó táp- és takarmánykiegészítők, amelyek hozzájárulnak az állatok egészségének megőrzéséhez.

Az egyik ilyen természetes, növényi eredetű készítmény a fermentált búzacsíra-kivonat (FBCSK), amelynek több laboratóriumi és élő állatokban végzett vizsgálat is bizonyította jótékony hatásait. A FBCSK az állatok tápjába/takarmányába keverve alkalmazandó, és természetes mivoltának köszönhetően biztonságos, akár élethosszig tartó etetésre is alkalmas. Fő biológiailag aktív összetevői a benzokinon-származékok, egészségre gyakorolt jótékony hatásait főként ezeknek tulajdonítják (1).

Társállatokban (kutyák és macskák) a FBCSK számos pozitív hatását leírták. FBCSK etetés hatására az állatok étvágya fokozódik, súlygyarapodásuk nő. Szőrzetük minősége javul, valamint a kültakaró betegségeivel összefüggő tüneteik (szőrhullás, viszketés, fülgyulladás) enyhülnek.

A fentieken túl az állatok aktivitása is fokozódik: többet és dinamikusabban mozognak, szívesebben játszanak. Nyolc hétig tartó vizsgálat során a FBCSK nem okozott mellékhatást kutyákban és macskákban, mindössze a résztvevő állatok 8%-ában fordultak elő enyhe emésztőszervi tünetek (hányás, hasmenés), amelyek azonban nem köthetők egyértelműen a FBCSK fogyasztásához (2).

Az állatokban megfigyelt változások hátterében összetett hatásmechanizmus áll. A FBCSK bizonyítottan antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunstimuláns és daganatellenes aktivitással rendelkezik, valamint pozitív hatással van a bélhámsejtréteg integritására (1-4). Laboratóriumi (in vitro) vizsgálatokban igazolták védőhatását bakteriális és gomba eredetű toxinokkal szemben is (1,3,4).

A társállatok élete során kialakuló fertőző és nem fertőző megbetegedések hátterében igen gyakran állnak oxidatív stresszel, gyulladással és az immunrendszer károsodásával összefüggő folyamatok, amelyek megelőzésében és kiegészítő kezelésében a FBCSK hatékony lehet fenti tulajdonságainak köszönhetően, ezáltal csökkentve a gyógyszeres kezelések, és azok esetleges mellékhatásainak gyakoriságát.

A fentieken túl a FBCSK hatásait számos esetben tesztelték haszonállatokban (baromfi fajokban, sertésekben, szarvasmarhákban, nyulakban) is, amely vizsgálatok során bizonyításra került súlygyarapodást és termelést fokozó hatása, valamint csökkente

ni tudta a megbetegedések gyakoriságát, ellenállóbbá tette az állatokat fertőző betegségekkel szemben, és javította a vakcinázások hatékonyságát (5-15).

Ezen fajokban szintén nem írtak le mellékhatást a kezelések során. A FBCSK tehát haszonállatokban is eredményesen alkalmazható hozamfokozás és egészségmegőrzés céljából.

dr. Kovács Dóra állatorvos

A bejegyzés trackback címe:

https://immunovetyourpet.blog.hu/api/trackback/id/tr4816746644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása