Immunovet

Immunovet

Kullancsok elleni védekezés jelentősége és módjai háziállatainkban

2021. november 05. - Immunovet

A külső élősködők, például kullancsok, bolhák, szúnyogok és tetvek, sokrétű problémát okozhatnak háziállatainkban megfelelő védekezés hiányában. Csípésük az állat számára kellemetlen, nyugtalanító, vérszívásuk tartós és/vagy nagyszámú parazita jelenléte esetén vérszegénységhez vezethet, toxinokat juttathatnak az állatba, valamint az általuk megsértett bőrfelület bemeneti kapuként szolgálhat kórokozók, például baktériumok számára.

Maguk a kullancsok is terjeszthetnek (gyakran igen nehezen kezelhető) vírusos, bakteriális és parazitás fertőző betegségeket, amelyek kórokozóit vérszívás során, nyálukkal juttatják be az állatokba. Ahogy más betegségek esetén, a külső élősködőkkel szembeni védekezés során is fontos a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, amely sokkal hatékonyabb és kevésbé kockázatos, mint a már kialakult betegség kezelése

Mely időszakban fordulnak elő legnagyobb számban a kullancsok?

A kullancsok legnagyobb számban, de nem kizárólag tavasszal és ősszel vannak jelen, jellemzően fűben és cserjeszinten, onnan másznak vagy zuhannak rá az állatok közeli tesztrészeire. Az elterjedtségük - elsősorban a klímaváltozás hatására - fokozatosan nő, így fontos, hogy nem csak erdei kirándulás esetén kell rájuk számítani, hanem saját kertünkben és az utcán is megtámadhatják állatainkat. Általában kedvelik a magas fűvel borított területeket, így a kert rendben tartása hozzájárulhat a fertőzés elkerüléséhez.

A kullancsok számos veszélyes betegséget terjeszthetnek, többek között a vörösvértestek károsodását okozó, akár halálos kimenetelű babéziózist, valamint az idegrendszeri és más szervi problémákkal járó Lyme-kórt. Kullancsok megtámadhatnak kutyákat és macskákat egyaránt, bár az előbbi eset gyakoribb. Mivel a macskák igen lelkiismeretes tisztálkodók, ha egy macskában sok kullancs fordul elő, az betegség jelenlétére utalhat, amely miatt az állat legyengült és elhanyagolja bundája ápolását.

Kullancsok elleni védekezés állatoknál

A kullancsok elleni védekezés legfontosabb eleme a kullancscsípés megelőzése, amelyre számos, különböző külső élősködők elleni hatóanyagot tartalmazó állatgyógyászati készítmény érhető el, változatos gyógyszerformákban (nyakörv, spray, rácsepegtető oldat (spot on), tabletta). Ezek közül némelyik vényköteles, mások szabadon forgalmazhatók. Ezen szerek képesek elpusztítani a kullancsokat (és más élősködőket), valamint egyes képviselőik a paraziták távoltartására is képesek (ún. repellens hatás). A választáshoz minden esetben javasolt állatorvos tanácsát kérni, hogy az állat korának, méretének, egészségi állapotának és életmódjának leginkább megfelelő kezelést kapja, amely minden jelentős élősködő ellen hatékony.

Az egyes készítmények eltérő hatásidővel rendelkeznek, így a tartós védelem érdekében fontos, hogy az állatorvos által javasolt időközönként megtörténjen az újbóli kezelés (vagy csere, nyakörv esetén). Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy kutyák és macskák eltérő érzékenységet mutatnak egyes hatóanyagokra (általában a macskák érzékenyebbek), így állatorvosi javaslat hiányában tilos az egyik fajt a másik számára vásárolt készítménnyel kezelni, továbbá a kezelés kiválasztása során érdemes az állatorvost tájékoztatni a háztartásban élő összes állat fajáról. A kullancsok által terjesztett betegségek közül Lyme-kór ellen elérhető védőoltás, amellyel a betegség megelőzhető, de az oltás nem helyettesíti a kullancsok elleni védekezést, mivel a további fertőző betegségek ellen nem jelent védelmet.

Mit tegyünk, ha mégis kullancsot találunk házi kedvencünkben?

Még a leghatékonyabb szerekkel történő védekezés esetén is előfordulhat, hogy kullancsot találunk az állatban, amelyet célszerű minél előbb eltávolítani. Ehhez elengedhetetlen, hogy potenciálisan kullancsokat rejtő helyen történő séta után, valamint bizonyos időközönként alaposan átnézzük az állat bundáját. Kullancsok által kedvelt helynek számítanak a fülek, a fej, nyak és a váll, valamint a nemi területek, a végbélnyílás és a farok alatti rész – ezekre érdemes fokozott figyelmet fordítani. A folyamatos vérszívásnak köszönhetően minél tovább van a kullancs az állatban, annál nagyobb és könnyebben észrevehető. Az eltávolításhoz erre a célra kialakított csipesszel vagy kullancskanállal célszerű megfogni a kullancsot, minél közelebb a bőrhöz, és óvatosan kihúzni.

Csavargatni, összenyomni, vagy egyéb otthoni módszereket (például zsírral való bekenés) alkalmazni nem javasolt, ezekkel csak növeljük a fertőződés esélyét. A fej beszakadása nem probléma, ezt a szervezet rövid időn belül kilöki magából. Javasolt a kullancs eltávolítását gumikesztyűben végezni, hogy elkerüljük az érintkezést a parazita esetlegesen kórokozókat tartalmazó testnedveivel. Ha van lehetőség a kullancs megőrzésére, laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizhető, hogy terjesztett-e valamilyen fertőzést. Az eltávolítás után javasolt a terület fertőtlenítése és alapos kézmosás. Az óvatosságot indokolja, hogy a kullancs nyála, ürüléke, és teteme is tartalmazhat fertőző anyagokat. Nem minden kullancs fertőzött, de minden esetben potenciális fertőzési forrásként kell rá tekinteni, és ennek megfelelő óvatossággal kezelni. Az eltávolítást követően az állatra (beleértve a kullancs megtalálási helyét) fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges tünetek észrevétele érdekében, valamint érdemes elvinni állatorvosi vizsgálatra is, mivel sok esetben a tünetek csak hosszabb lappangás után jelennek meg és már a betegség súlyosabb stádiumát jelzik, amikor a kezelési esélyek rosszabbak. Nagy számú kullancs jelenléte és/vagy tünetek megjelenése esetén pedig feltétlenül szükséges az állatorvosi ellátás.

Házi kedvenceink mellett gondoljunk saját egészségünkre is: természetjárás előtt használjunk kullancs elleni sprayt, fedjük el növényzettel érintkező testrészeinket, és ha séta után mégis kullancsot találunk magunkban, a fenti elvek szerint távolítsuk el. Érdemes átnézni a ruházatot is, amelyen szintén bevihetők kullancsok a lakásba. Emberek számára elérhető továbbá védőoltás a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen, amely betegség gyógyszeresen jelenleg nem kezelhető, de oltással megelőzhető.

Az őszi időszakban a kullancsok előfordulása mellett egyes fertőző betegségek gyakorisága is nő, így érdemes a kullancs elleni védekezésen túl az immunrendszert is erősíteni, amelyre házi kedvenceink esetén jó választás az Immunovet.

Dr. Kovács Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://immunovetyourpet.blog.hu/api/trackback/id/tr9716746598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása